TeDy`s WARzone

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #46
    15 Blg, starter wystartował, drożdże wygłodniałe, ze słoja wylewają się. No to piwko na Międzynarodowy Dzień Piwa
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedzi

      Zacieranie: 65-66 st. C przez półtorej godziny, po godzinie próba jodowa pozytywna.
      .
      Znaczy się negatywna jak mniemam?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • TeDy_beer
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.06
        • 283

        #48
        no to też szlag mnie trafi myślę sobie na początku negatywna, ale potem domyślam i pozytywna i tak teraz myślę, że ja to już w ogóle nie myślę
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

        Comment

        • TeDy_beer
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.06
          • 283

          #49
          U TeDiego rozpoczyna się zimowy sezon warzenia. W planach: Belgian Dark Strong Ale, Imperial India Pale Ale, Munich Helles, Munich Dunkel, Weizen i dwa owocowe piwa.
          Na pierwszy rzut IIPA 18BLG, muszę wykorzystać jeszcze gęstwę i chmiele pozostałe z poprzednich amerykańskich piw. Zatem:
          Słód Pale Ale 3,40 kg 85%
          Biscut 0,20 kg 5%
          Słód Carahell 0,40 kg 10%
          Zacieranie jedno temperaturowe ~67*C.
          Chmielenie jeszcze w planach, ale będzie solidnie
          AMEN i :stout:
          Browar Domowy Małe Ale
          Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

          Comment

          • TeDy_beer
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.06
            • 283

            #50
            IIPA nie wyszła, będzie AIPA. Niestety dałem chyba za dużo wody do zacierania 4 litry na kilogram. Ledwo mi się zmieściło wszystko do filtratora, a samo piwo po wysładzaniu wyszło cienkie. Ponadto odkąd kupiłem sobie nowy filtrator z oplotu, filtracja i wysładzanie to droga przez mękę, będę musiał pomyśleć nad jakąś alternatywą. Koniec końców wyszło tak:
            Słód Pale Ale 5,00 kg 85%
            Biscut 0,20 kg 3%
            Słód Carahell 0,40 kg 7%
            Słód Karmelowy 0,25 kg 4%
            Jasny Strzegom (380 EBC)

            Zacieranie 90 min w 67*C

            Musiałem parę dobrych litrów odparować gdyż wyszło mi z 22 litry około 11 BLG. Zakończyłem na 16 BLG, a brzeczki mam 17 litrów

            Chmielenie 60:
            Na początku Citra 20 g
            15 minunta Chinook 06 g
            30 min Palisade 17 g
            30 min Athanum 29 g
            0 Willamette 09 g
            Planuje:
            Na zimno Centenial 20 g

            D tego odlałem jeszcze parę litrów brzeczki 10 BLG, aby zrobić(jeżeli tak to można nazwać) cieńkusza dla ciężarnej żony .

            Zadałem dziś wszystko gęstwą (po zrobieniu startera) z poprzednich amerykańskich warek w temperaturze ~18*C i takową planuję podtrzymać przez burzliwą.
            AMEN i :stout:
            Browar Domowy Małe Ale
            Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

            Comment

            • TeDy_beer
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.06
              • 283

              #51
              Czas zabrać się to kolejnego warzenia. Okazja szczególna, piwo ma być narodzinowe, gdyż będę tatą Padło na Belgian Dark Strong Ale, coś co długo dojrzewać musi, a przy szczęśliwym rozwiązaniu, otwartym zostanie
              Słód Pilzneński 4,00 kg 62%
              Słód Monachijski 1,00 kg 15%
              Słód Biscut 0,50 kg 8%
              Słód Karmelowy Ciemny 0,50 kg 8%
              Słód Pszeniczny 0,50 kg 8%
              Cukier kandyzowany 0,2 kg
              Szczypta kolendry i cynamonu.
              Chmielić będę stosunkowo sporo, ale w ramach wytycznych stylu i wyłącznie polskimi chmielami -marynką i lubelskim.
              Zakładam koło 19 * BLG
              Drożdże: SAFBREW T-58
              Krytyka mile widziana
              Last edited by TeDy_beer; 2012-11-17, 09:21.
              AMEN i :stout:
              Browar Domowy Małe Ale
              Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

              Comment

              • TeDy_beer
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.06
                • 283

                #52
                Zacieranie:
                15 min. p. Ferulikowa
                20 min. p. Maltozowa
                40 min. p. Dekstrynująca

                Chmielenie:
                10g Marynka 0 min.,
                15g Lubelski 40 min.,
                10g Marynka 40 min.,
                ~18g Przyprawy (kolendra, ziele ang., kardamon)
                ~220g cukier kandyzowany 55min.

                Wysładzanie i filtracja bardzo kiepsko już od paru warek muszę wymienić filtrator. Na oko wyszło ~10 litrów 18 BLG i 12 litrów cieńkusza ~6 BLG. Także TRAGEDIA. Robię starter z suchych coby starczyło na obie warki.
                AMEN i :stout:
                Browar Domowy Małe Ale
                Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                Comment

                Przetwarzanie...
                X